Ο Κοντίδης μετέφερε την κυπριακή σημαία στο Μαρακανά - Ιστορία έγραψε η Μπεκατώρου, το βωμό άναψε ο μαραθωνοδρόμος Βαντερλέι ντε Λίμα
Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *
* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου
46η στη σειρά από τις 207 αποστολές εισήλθε στο διάσημο στάδιο Μαρακανά του Ρίο η Κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα, στην τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθη τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) Σαββάτου 6 Αυγούστου. Ο αργυρός Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης, ήταν αυτός που είχε την τιμή να μεταφέρει τη σημαία μας. Ένα λιτό αλλά όμορφο πάρτι έστησαν οι διοργανωτές, με αναφορές στην ιστορία της Βραζιλίας αλλά και στην οικολογική καταστροφή που συντελείται διεθνώς, με μηνύματα για ειρήνη και προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν ήταν εντελώς γεμάτο το Μαρακανά -οι άδειες θέσεις, όμως, δεν διακρίνονταν μέσα από την τηλεοπτική παραγωγή- ενώ παράλληλα το 10%-15% των κερκίδων (το πέταλο δεξιά) έμεινε κλειστό, για να στεγάσει την σκηνή που αναπαριστούσε φαβέλα.
Ιστορική στιγμή στην τελετή η είσοδος της Σοφίας Μπεκατώρου ως σημαιοφόρος της Ελλάδας, της χώρας που παραδοσιακά εισέρχεται πρώτη. Η Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που άνοιξε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η μεγαλύτερη αποστολή ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτείων, η οποία και αποθεώθηκε, με τον σπουδαίο Μάικλ Φελπς να οδηγεί τους 550 αθλητές στο Μαρακανά, στην πρώτη του παρουσία σε τελετή έναρξης, στην 5η του Ολυμπιάδα! Οι χώρες της λατινικής Αμερικής δέχτηκαν τα περισσότερα χειροκροτήματα των Βραζιλιάνων στην κερκίδα, ενώ διαίτερη υποδοχή επεφύλαξαν οι θεατές και σε Ισπανία, Πορτογαλία και την ομάδα προσφύγων. Με την είσοδο της Βραζιλίας στο τέλος, το στάδιο σείστηκε!
Ο Βαντερλέι το βωμό
Μετά την παρέλαση των αθλητών, η οποία από μόνη της διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήρθε η ώρα για το άναμμα του βωμού. Ο σπουδαίος Πελέ τελικά δεν μπόρεσε να δώσει το παρών του, επικαλούμενος λόγους υγείας, έτσι η τιμή περιήλθε στον μαραθωνοδρόμο, χάλκινο το 2004 στην Αθήνα, Βαντερλέι ντε Λίμα. Η ιστορία του συγκινητική. Ενώ ήταν μπροστά στον αγώνα, ένας θεατής τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο χάλκινο μετάλλιο. Ο βωμός άναψε στο Μαρακανά, όμως θα μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης για τη διάρκεια των Αγώνων, αφού το ιστορικό ποδοσφαιρικό γήπεδο δεν είναι το Ολυμπιακό στάδιο. Είναι η πρώτη φορά από το 1908 που το στάδιο της τελετής έναρξης δεν είναι παράλληλα και το Ολυμπιακό στάδιο. Την Ολυμπιακή σημαία μετέφεραν στο γήπεδο αθλητικές και κοινωνικές προσωπικότητες της Βραζιλίας, ανάμεσα τους η Μάρτα (ποδοσφαιρίστρια) και Όσκαρ Σμιντ (καλαθοσφαιριστής). Την έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ.
Το καλλιτεχνικό κομμάτι
Αντί-τεχνολογική και λιτή ήταν η τελετή έναρξης, με τους Βραζιλιάνους να αναδεικνύουν την ιστορία και τον πλούτο της κουλτούρας και της χώρας τους, χωρίς όμως να κρύψουν δύσκολες στιγμές, όπως την εισαγωγή σκλάβων από την Αφρική και τις φυλετικές συγκρούσεις. Μέσα από την τελετή, έστειλαν μηνύματα ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέλες, που προτάθηκε το 2004 για Όσκαρ και είχε το γενικό πρόσταγμα, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στο αεροπλάνο του Αλμπέρτο Σάντος-Ντουμόντ, τον οποίοι οι Βραζιλιάνοι θεωρούν τον πρώτο αεροπόρο στην ιστορία, έφερε την Ζιζέλ για πασαρέλα στο Μαρακανά, δημιούργησε μια μεγάλη φαβέλα, ενώ χρησιμοποιώντας το εντυπωσιακό video floor, ανέδειξε την ιστορία της χώρας. Και όλα αυτά, αποφεύγοντας τα διάφορα βραζιλιάνικα κλισέ: Δεν είδαμε υπερβολική δόση από σάμπα και… αποκαλυπτικές στο ντύσιμο χορεύτριες! Πέραν από το εγχώριο κομμάτι, η τελετή έστειλε και μήνυμα προστασίας του πλανήτη. Οι δέκα χιλιάδες που παρέλασαν τοποθέτησαν από ένα σπόρο σε ειδικά δοχεία, που ακολούθως θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Ντεοντόρο. Και μετά την παρέλαση των αθλητών, οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι στο κέντρο βάφτηκαν πράσινο, για να συμβολίζουν το χρώμα που πρέπει να γεμίσει τον πλανήτη.